Historian havinaa - Naumi since 1972

Naumin leirin historia -mistä kaikki sai alkunsa?

"Syntyneen yhteistyön hedelmistä voitiin nauttia jo kesäkuussa 1972, jolloin Lahden kaupungin omistamassa Naumin leirikeskuksessa pidettiin ensimmäinen Optimistipurjehdusleiri junioreille. Leirin, joka sitten vuodesta toiseen on kerännyt merkittävän määrän nuoria yhteen oppimaan purjehduksen teoriaa, käyttäytymistä sekä vesillä että veneissä sekä lopuksi käytännön harjoituksia vapaan purjehduksen tai harjoituskilpailujen merkeissä.

Ensimmäinen Naumin leiri on aina historiaa ja siitä todettakoon: mukana oli 40 leiriläistä ja 5 ohjaajaa, 31 optimistijollaa, 2 Windmill-venettä ja 1 moottorivene. Päävastuun leirin onnistumisesta kantoivat Kimmo Ant-Wuorinen ja Jukka Leinonen. Leiriläiset kuljetettiin Naumiin linja-autolla, kalusto OY Mallasjuoma AB:n kuorma-autolla. Veneiden kuljetus hinaamalla P/V Kuutilla, Lunnilla ja Klumpedunsilla. Leiri sai paljon huomiota julkisessa sanassa ja yleisön keskuudessa. Leirillä vieraili kaikkiaan n. 150 henkeä.

Raittiuslatakunnan sihteeri Veikko Hurri piti luennon raittiustyöstä. Lääk. kand Seppo Salo kaupunginsairaalasta kävi tarkastamassa leiriläisten terveydentilan. Optimistiliiton virallinen mittaimies ins. Reijo Puuoerä kävi mittaamassa leiriläisten veneet ja leiri päättyi 17.-18.6. pidettyyn regattaan.

34 vuotta myöhemmin voidaan hyvällä syyllä todeta Naumin purjehdusleirin olevan LPS:n junioritoiminnan sydän. Sen toiminnan tuloksena voimme ylpeänä esitellä SM-, PM-, ja MM-tason purjehtijoitamme, mutta ennen kaikkea leiri on jättänyt lähtemättömästi mieleen hyvät muistot ja elinikäiset ystävyydet.

Nuoren purjehtijan Panu Salon sanoin "Naumin leiristä olen sitä mieltä, että se on erittäin tärkeää, että nuoret pääsevät rauhassa harrastamaan purjehdusta hyvällä paikalla niin kuin Naumi on. Matalassa rannassa kokeileminen ja totuttautumaan optimistijollaan. Siinä kavereiden kanssa kun leikkii, niin rupeaa tuntumaan erittäin mukavalta. Siinä voi vähän kisaillakkin. Uskon, että sitä kautta kipinä syttyy".



Naumin leirit innostivat useat vanhemmista osallistumaan leirien toimintaan. Äidit vuorottelivat auttamassa muonituksessa ja huoltotöissä. Isät olivat auttamassa jollien huollossa ja päätösregatan järjestelyissä. Leiriviikkojen aikana järjestettiin yhteiset illanvietot leiriläisten ja vanhempien kanssa. Osanotto oli runsas ja ohjelmaa esittivät niin leiriläiset kuin vanhemmatkin. Mieleenpainuvimman ja hauskimman iltaohjelman, näytelmän, järjesti Windmill-purjehtijoiden ryhmä. Tällöin syntyivät myös ne monet, pysyvätkin ystävyyssuhteet perheiden välillä. Leireille osallistuneiden junioreiden kilpailumatkoja tehtiin perhekunnittain ympäri maata. Välillä asuttiin teltoissa, välillä yhteisesti vuokratuissa majapaikoissa jne. Optarit kulkivat autojen katoilla.

Naumin leirin vetäjinä ja ohjaajina on toiminut vuosikymmenien saatossa moni seuran nuori aktiivi, joka lisäksi on hankkinut kannuksensa joko purjehtijana tai osallistumalla eri tehtäviin Purjehtijaliiton organisaatiossa.

Leirien johtajina vuosina 1971-2006 ovat toimineet seuraavat henkilöt: Kimmo Antvuorinen, Petri Enarvi, Eeva Helemaa, Anna Helemaa-Hollo, Ville Hirvonen, Mika Hollo, Liisa Honkavaara, Salla Kaven, Jukka Leinonen, Anni Leppänen, Esko Linkovuori, "Saimon" Saarinen, Hannu Salo, Jorma "Paveli" Siivonen, Reijo Tsutsunen, Santtu Tsutsunen, Johanna Valli ja Heikki Vähälä.

Ohjaajatasolta löytyvät melkein kaikki seuramme menestyksekkäät purjehtijat: Markku ja Jukka Karjalainen, Jari Leinonen, Risto "Risi" Palokangas, Heikki Vähälä, Pepe ja Risto Sulkanen ja aina kaikessa mukana oleva Pate Boman. Nykypäivää edustavat Salla Kaven ja Eeva Helemaa.


---

LPS 1907-2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautetta, juttuvinkkejä ja kommentteja on aina mukava saada!